Vem bestämmer när vi samverkar? - Kostela, Johan (Socialmedicinsk tidskrift, 2020)
I denna artikel beskrivs vilka förutsättningar som bör finnas för en lyckad samverkan och de olika spänningsfält som kan uppkomma om dessa förutsättningar inte finns på plats. Artikeln lyfter fram och problematiserar frågan om vem det är som bestämmer och hur olika aktörer måste hantera ett antal situationer som de själva inte alltid har varit med och skapat. De spänningsfält som lyfts fram är vertikal maktutövning, problem när en organisation vill mer än en sak, individernas roll, kampen om tolkningsföreträde eller att en viss kunskapssyn ska styra. Ett verktyg i artikeln för att hantera arbetet är ett paket av frågor som kan användas för att reflektera över situationen, vilket kan göras enskilt eller tillsammans med involverade samverkanspartners. Ett annat verktyg för att hantera situationen är att utveckla samverkansarbetet med hjälp av teorier från grupputveckling och ledarskap. Grundläggande förutsättningar för samverkan är en god dialog, tydliga roller, förståelse av de egna och partnerns förutsättningar och tydliga mål för respektive part. This article describes the conditions that should exist for a successful collaboration and different tensions that can arise from it if these conditions are not met. The article highlights and problematizes the question of who decides and how different actors must handle a number of situations that they themselves have not always been involved in and created. The areas of tension that are highlighted are hierarchic exercise of power, problems when an organization wants more than one thing, the role of individuals, the struggle for interpretive precedence or that a certain view of knowledge should govern. A tool in the article to deal with these issues is a package of questions that can be used to reflect on the situation, which can be done individually or together with the collaborators. Another tool for dealing with the situation is to develop a collaborative work with the help of theories from group development and leadership. Basic prerequisites for collaboration are a good dialogue, clear roles, understanding of the different parties´ prerequisites and clear goals for every partner.