Våld som system: våld, maskulinitet och förändring. - Strid, Sofia; Meier-Arendt, David (Socialmedicinsk tidskrift, 2020)
Artikelns syfte är att diskutera våld som system och förhållandet mellan maskulinitet, våld och förändring. Den bygger vidare på radikalfeministiska teoretiska utgångspunkter om våld som ett uttryck för makt, men inte reducerbart till makt. I artikeln argumenteras för en förståelse av mäns våld som autoteliskt och som en organiserande princip. Detta analyseras genom en teoretisk diskussion med empiriska exempel på mäns våld som ett sammanhängande system över multipla nivåer. I artikeln argumenteras också för att maskulinitet och mäns praktiker inte kan lösgöras från våld och våldsamma praktiker: de två är ömsesidigt formande och formerande. Begreppet ”våldsamma maskuliniteter” är alltså en oxymoron. Artikeln drar slutsatsen att en systemförståelse av våld möjliggör politiska insatser i oväntade domäner.