Den inställda klimatomställningen. Politik och teknik 1980-talets Sverige - Hultman, Martin (Socialmedicinsk tidskrift, 2019)
Idag är det många som söker efter miljötekniska lösningar för att kunna hantera olika miljöproblem. Efter de tröstlösa storpolitiska mötetena om klimatet höjs det alltfler röster för att miljötekniska uppfinningar och miljödrivet entreprenörskap (så kallat ekoprenörskap) är lösningen på växthusgasproblematiken. Det talas bland annat om framtidens lågenergihus, förnyelsebara energikällor och miljöbilar. Men var finns dessa lösningar? I Härnösand skapades det redan för 30 år sedan en innovation där en förnyelsebar energikälla kombinerades med ett lågenergihus och en miljöbil. Hur kom det sig att de var så tidigt ute, hur gick det till att skapa innovationen och hur gick det med projektet sedan?