Ensamkommande barns placering vid SiS särskilda ungdomshem: Vilka placeras, hur mår de och vilka insatser får de? - Ghazinour, Mehdi; Malin Eriksson, Malin; Eklund Wimelius, Malin (Socialmedicinsk tidskrift, 2019)
Antalet asylsökande barn har globalt ökat dramatiskt de senaste åren och Sverige har under flera år mottagit ensamkommande barn och ungdomar. Deras behov har tillgodosetts genom att ett antal aktörer varit inblandade. De senaste åren har antalet ensamkommande ungdomar som placerats för tvångsvård vid SiS särskilda ungdomshem ökat. Syftet med denna artikel är att beskriva vad som kännetecknar ensamkommande barn som placeras på SiS särskilda ungdomshem, beträffande bakgrund, asylstatus, hälsa och tillgång till sociala nätverk samt att beskriva de insatser som genomförs vid placering av ensamkommande ungdomar på SiS.