Nytt arbetssätt för tidig identifiering av psykisk ohälsa bland migranter - Delilovic, Sara; Hagström, Ana; Lönnroth, Knut (Socialmedicinsk tidskrift, 2019)
Det största antalet flyktingar sedan andra världskriget flyr nu förföljelse, krig och konflikter. Migrationsprocessens olika faser innebär ofta stora påfrestningar och flyktingar har en ökad risk att drabbas av psykisk ohälsa. Alla asylsökande som kommer till Sverige är berättigade en hälsoundersökning. Vi beskriver här ett projekt som syftar till att förbättra möjligheterna för vårdpersonal som möter asylsökande och andra migranter att tidigt identifiera psykisk ohälsa. Genom införandet av ett screening-instrument för psykisk ohälsa, samt systematisering av dokumentation i journalsystem och vidareremittering till rätt instans hoppas vi kunna förbättra hanteringen av psykisk ohälsa samt öka kunskapen om vårdbehoven inom målgruppen.