Parkinsonpatienters självupplevelser av skadehändelser i hem- och boendemiljö – en intervjustudie - Lundälv, Jörgen (Socialmedicinsk tidskrift, 2018)
Det är känt att patienter som diagnosticerats Parkinson´s disease drabbas av fall-incidenter och upplever fallrädslor och har nära att falla. Denna studie har undersökt förekomst av skadehändelser och risker i boendemiljöer hos personer med sjukdomen. Totalt har 11 personer med diagnosen Parkinsons sjukdom intervjuats om skador och trygghet i bostaden. Resultatet visar att det finns en relativt hög skadefrekvens hos intervjupersonerna samtidigt som medvetenheten och kunskapen om risker, skador och utsattheten också är hög hos de drabbade. De upplever också att flera av deras anhöriga uttrycker oro för deras säkerhet och trygghet.