Ökad förekomst av ADHD-diagnos bland ungdomar med alkohol- och narkotikaproblem - Dahlberg, Mikael; Anderberg, Mats; Hellberg, Kristina (Socialmedicinsk tidskrift, 2018)
<span style="font-family: ’Times New Roman’,’serif’; font-size: 12pt; mso-bidi-font-size: 11.0pt; mso-fareast-font-family: Calibri; mso-fareast-theme-font: minor-latin; mso-bidi-theme-font: minor-bidi; mso-ansi-language: SV; mso-fareast-language: EN-US; mso-bidi-language: AR-SA;">Denna artikel redogör för förekomst av ADHD-diagnoser bland ungdomar som påbörjar öppenvårdskontakt för alkohol- och narkotikaproblem vid Maria-mottagningar i Sverige. I artikeln analyseras och diskuteras den ökande förekomsten av diagnosen i relation till ungdomarnas levnadsvillkor samt en tilltagande medikalisering och psykiatrisering av ungdomar i samhällsvård.