Ojämlikhet i hälsa och i livsvillkor ökar - varför agerar inte politiker? - Haglund, Bo; Henriksson, Göran; Kristenson, Margareta; Eriksson, Malin (Socialmedicinsk tidskrift, 2025)
Detta jubileumsnummer beskriver utvecklingen av socialmedicinen över 100 år och parallellt arbetet med folkhälsan i vårt land. Framgångar och motgångar har växlat över tid. Men, den samlade bilden är att vi, sedan länge, har kunskapen om hälsans fördelning i samhället, om ojämlikhetens orsaker och hur skillnader kan minskas. Detta har dokumenterats, gång efter gång, av internationella, nationella och regionala kommissioner, i folkhälsorapporter och i folkhälsomål (1-6). Dessa beskriver, i allt väsentligt, samma kunskapsbas varje gång och i grunden samma förslag till lösningar. Skillnaden är att de successivt har kunnat visa mera evidens för sina förslag.