Geografiska informationssystem: potential och användning inom hälsoarbete - Ölvingsson, Christina (Socialmedicinsk tidskrift, 1999)
Idag finns det ett växande behov av integrerade ramverk och kostnadseffektiva verktyg för hantering, analys och visualisering av information för planering, övervakning och utvärdering av Folkhälsoprogram. Ett GIS erbjuder ett koordinerat och kostnadseffektivt sätt att hantera, analysera och visualisera stora data volymer av hälsorelaterad spatiell och icke-spatiell information (Tim 1995, Loslier 1994). Det tillför en analys ytterligare en dimension genom den rumsliga aspekten (Douven och Scholten 1995). Genom de analysmöjligheter ett GIS kan erbjuda kan man transformera data till mer användbar och värdefull information, vilket är en tillgång i dagens informationssamhälle (Tim 1995).