IT för hälsoprofessioner: exemplet arbetsterapeuter - Hallberg, Niklas; Pilemalm, Sofie; Ockander, Marlene (Socialmedicinsk tidskrift, 1999)
I denna artikel presenteras hur en metod, som fokuserat på existerande behov hos användare, användes för att designa en prototyp av ett informationssystem för arbetsterapeuter. Vidare presenteras den resulterande prototyp samt resultatet av en utvärdering av den. Syftet med studien är att studera vilka problem arbetsterapeuter upplever i patientarbetet samt hur dessa skulle kunna avhjälpas, helt eller delvis, med hjälp av informationsteknologi. Prototypen designades enligt metoden Medical Software Quality Deployment (MSQD). I MSQD ingår att studera en målgrupp och dess arbetssituation för att kunna identifiera vilka problem som målgruppen erfar i sitt arbete. Dessa problem utnyttjas för att identifiera vilka behov målgruppen har av ett informations- system. Baserat på behoven designades en prototyp av ett lnformationssystem för arbetsterapeuter. En implantation av prototypen baserades på Internet relaterad teknologi, samt på kommersiella produkter. Utvärderingen av prototypen gjordes enligt Heuristic Walkthrough i två grupper, den ena bestående av arbetsterapeuter och den andra av experter på informationssystem. I en delstudie identifierades problem inom områdena; i) yrkesidentiteten, ii) arbetet i vårdteamet, iii) samverkan med andra arbetsterapeuter, iv) möjligheten till kunskapsinhämtning och v) patientarbete. Prototypen implementerades i tre nivåer, Team/individ-nivå, Landstingsnivå och Nationell nivå. Varje nivå innehöll olika uppsättningar verktyg och informationskällor anpassade till nivåns syfte. I utvärderingen såg arbetsterapeuterna möjligheten att komma i kontakt med andra arbetsterapeuter som har liknade intressen och möjlighet att få ett stöd för att bedriva projekt som främsta nyttan av systemet. lnformationssystemsexperterna påpekade vikten av att lätt kunna orientera sig i systemet och att användningen måste vara effektiv. En fullt implementerad prototyp skulle kunna stödja arbetsterapeuternas patientarbete genom att underlätta de svårigheter de själva upplever.