Begrepp och termer inom hälso- och sjukvård - Forsum, Urban; Karlsson, Daniel (Socialmedicinsk tidskrift, 1999)
Hälso- och sjukvårdens begrepps- och termanvändning är inte enhetligt. Begreppen har snarast utvecklats intuitivt från flera professionella perspektiv under lång tid. För begrepp inom läkekonst rör det sig om två och ett halvt årtusende av utveckling. Olika språkvårdande insatser och utveckling av fackspråk inom avgränsade domäner har därutöver skapat en rik men mycket komplex flora av begrepp och termer. Hälso- och sjukvården relaterar sin verksamhet i allt större omfattning till samhället i övrigt, där IT-utvecklingen ofta är en pådrivande faktor. Då så många sammanhang i samhället tydligt berör eller berörs av hälso- och sjukvården blir terminologiarbete ännu viktigare att beakta. I artikeln påvisas några av de problem av teoretisk karaktär som påträffas vid terminologiarbete.