Lesbiska kvinnors hälsa: En översikt av hälsofrågor i en marginaliserad grupp - Westerståhl, Anna (Socialmedicinsk tidskrift, 1998)
En forskningsöversikt som gjorts för att belysa det aktuella kunskapsläget gällande hälsofrågor för lesbiska kvinnor visar ett litet men brett forskningsområde dominerat av USA. Hälsofrågorna är intimt förknippade med lesbiska kvinnors livsvillkor som dubbelt marginaliserade i ett heterosexistiskt, patriarkalt samhälle. Innebörden av denna heterosexism och dess spegelbild "komma-ut-processen" som riskfaktorer för ohälsa diskuteras. Av särskilt intresse för sjukvården är bemötandet såväl under konsultationen som i omvårdnad. Behovet av tvärvetenskaplig svensk/nordisk forskning poängteras