Temaledare: Att utveckla stödjande miljöer för hälsa - om hälsofrämjande arbete - Haglund, Bo J A (Socialmedicinsk tidskrift, 1998)
Hälsofrämjande arbete, Health Promotion, är som vetenskaplig disciplin ung och formas av erfarenheter från en rad andra discipliner. Sedan 1986, vid Ottawa konferensen då begreppet myntades har en dynamisk utveckling ägt rum. I detta nummer av Socialmedicinsk tidskrift speglas den svenska utvecklingen genom bl a en presentation av artiklar som baseras på magisteruppsatser från de fram växande utbildningarna i folkhälsovetenskap vid de svenska universiteten. Praktik former för hälsofrämjande arbete finns fr a inom de hälsoplanerarorganisationer som växt fram på kommunal- och landstingsnivå. I Sverige finns kanske de bästa förebilderna i Västernorrland med dess utvecklade samarbete mellan kommuner och landsting inom folkhälsoområdet. De firar 10-årsjubileum vilket också avspeglar sig i artiklarna.