Hälsofrämjande arbete inför 21 århundradet: Några tankar - Haglund, Bo J A (Socialmedicinsk tidskrift, 1998)
För att förstå begreppet hälsofrämjande arbete är det nödvändigt med en medvetenhet om att vi för närvarande upplever en "tredje global förändringsvåg" för mänskligheten (Haglund 1996a, 1996b). Den första förändringsvågen resulterade i det traditionella jord brukssamhället, med en förändring från fiskare, sam lare och jägare. Den andra stora förändringsvågen skapade det moderna industrisamhället. Vi genomgår för närvarande en turbulent tredje förändringsvåg mot det postmoderna, postindustriella samhället. De här samhälleliga förändringsprocesserna påverkar förutsättningarna för befolkningens hälsa och sjukdomars utbredning. Vi har sett detta som historiska förändringsvågor i ohälso-panoramat från dominans av infektionssjukdomar under jordbrukssamhället, till dominans av kroniska sjukdomar som cancer och hjärt- och kärlsjukdomar under industrisamhället.