Går det att förebygga typ 2 diabetes? Stockholms läns Diabetespreventiva program (SOPP). - Bjärås, Gunilla (Socialmedicinsk tidskrift, 1998)
Vi vet att förutom ärftlighet är fett och fiberfattig mat, inaktivitet, övervikt samt rökning de största riskfaktorerna för typ 2 diabetes. Förekomsten av typ 2 diabetes har ökat under de senaste fem decennierna och orsakar höga kostnader för både individ och för samhället. Vid Stockholms läns landsting pågår ett försök att förhindra människor från att insjukna i typ 2 diabetes. Studien består av tre delar, samhällsbaserad intervention, utvärdering av interventionen och en etiologisk studien. I tre kommuner i länet pågår nu ett förebyggande arbete för att få befolkningen i dessa kommuner att äta mer hälsosamt, motionera mera och undvika övervikt. Dessa insatser kommer att utvärderas genom både en summativ och en formativ utvärdering. Som utgångspunkt för utvärderingen genomförs en etiologisk studie vid två tillfällen dels som baslinje och dels efter 10-års intervention. Baslinjestudien har totalt nått ca 8000 män och kvinnor i åldrarna 35-54