Omhändertagande av barnlösa par: Påverkan på graviditetsfrekvens och upplevelse av psykologiskt stöd och information - Alm, Marie; Fagersand, Anna-Carin (Socialmedicinsk tidskrift, 1998)
Barnlöshet har diskuterats i samband med prioriteringsutredningen och har varit den mest kontroversiella frågan. Par med fertilitetsproblem kan få hjälp på många sätt, både medicinskt och psykologiskt. Detta har varit utgångspunkten för en studie, som gjorts av två kuratorer vid kvinnokliniken. 1988 startades en samlad fertilitetsmottagning på Kvinnokliniken i Västerås. Hösten 1994 genomfördes en enkätstudie bland samtliga kvinnor som påbörjat fertilitetsutredning 1986/1987 respektive 1990 med syfte att kartlägga om det ökade omhändertagandet medförde skillnader mellan de båda grupperna avseende graviditetsfrekvens och upplevelse av psykologiskt stöd och erhållen information. Enkätsvaren visade att i årsgrupp 1990 var den spontana graviditetsfrekvensen signifikant högre. Patienterna i den gruppen ansåg sig också i stor utsträckning ha fått ett bättre psykologiskt stöd under utredning och behandling och kände sig mer välinformerade. Projektet har drivits i samarbete mellan kvinnokliniken och forskningsenheten vid Centrallasarettet i Västerås