Arbetsgivaren i rehabiliteringsprocessen: Intervjuer med 21 arbetsgivare i Västerbotten - Edlund, Curt; Ek Kahnlund, Karin; Dahlgren, Lars (Socialmedicinsk tidskrift, 1998)
Projektet Västerbottens höga ohälsotal tillkom på grund av att länet sedan slutet av 1980-talet haft bland landets högsta sjuk- och ohälsotal. Syftet är att med ett antal riktade studier belysa utvecklingen av det s k ohälsotalet. De frågor vi ställt gäller: På vilket sätt kan Västerbottens höga ohälsotal förklaras av de olika rehabiliteringsaktörernas agerande? Hur påverkas detta av näringslivsinriktning, förvärvsgrad, utbildningsnivå och arbetslöshet? Den nu aktuella studien (1) ingår som en del i projektet "Västerbottens höga ohälsotal - en analys av tänkbara orsaker". Förutom denna studie har genomförts eller genomförs intervjuer av försäkringsanställda (2), studie av socialförsäkringsnämnder i Västerbotten, Norrbotten och Skaraborg, enkätstudie och intervjuer av läkare och långtidssjuka. Sammanfattningsvis framkom vid intervjuer med arbetsgivarna stora skillnader i förhållningssätt och människosyn. Detta avspeglades i olika modeller att ta sig an frågor om arbetsmiljö, sjukfrånvaro och rehabilitering. Arbetsgivarna kunde indelas i fem "idealtyper". Två av dessa skulle kunna kallas "välfungerande" när det gäller rehabilitering, tre betecknas som "mindre väl fungerande