”Pojken lyfter sitt svärd. Ger sig in i en strid han inte kan vinna”. Om metaforer och kronisk cancersjukdom - Gustafsson, Anna W; Hommerberg, Charlotte (Socialmedicinsk tidskrift, 2016)
Inom palliativ cancervård möter vårdpersonal patienter och anhöriga som befinner sig i svåra känslolägen. Språkbruket är en viktig del av bemötandet: att lyssna på och förstå patienters och anhörigas språkbruk och att kunna anpassa sitt eget språkbruk. Projektet MEPAC syftar till att stärka kunskapen om språkbruket genom att sätta fokus på metaforanvändningen. Projektet använder en empiridriven, språkvetenskaplig metod för analys av metaforer. Denna artikel presenterar en kvalitativ analys av krigs- eller kampmetaforik i texter skrivna av sex bloggare med kronisk cancerdiagnos. Krigs- eller kampmetaforik har fått uppmärksamhet och en del kritik i tidigare forskning. Analysen visar att krigs- och kampmetaforer förekommer hos alla bloggare i analysmaterialet. Användningen av kampmetaforer är komplex; metaforerna kan ha såväl positiva som negativa effekter. Studiens resultat har betydelse för utbildning av vårdpersonal inför de känsliga samtal som förs inom palliativ cancervård: medvetenhet om och lyhördhet för metaforanvändning ger bättre förutsättningar för ett personcentrerat bemötande.