Är den restriktiva narkotikapolitiken skadlig? - Ågren, Gunnar (Socialmedicinsk tidskrift, 2015)
Recenserad bok: Knark – en svensk historia Författare: Magnus Linton Förlag: Atlas (333 sidor), 2015 Författarens huvudtes är att den svenska narkotikapolitiken orsakar onödiga dödsfall genom att den styrs av en skadlig dogm om ett narkotikafritt samhälle. Kravet på drogfrihet har medfört att heroinmissbrukare inte har erbjudits behandling med metadon och buprenorfin i tillräcklig omfattning. Straffen för narkotikainnehav har också bidragit till att stigmatisera missbrukarna. Linton problematiserar dock inte det faktum att merparten av narkotikadödligheten sammanhänger just med metadon, buprenorfin och andra opioidläkemedel.