Varför ett Lärandeprojekt om Vård på lika villkor? - Wallin, Hanna; Granath, Marianne (Socialmedicinsk tidskrift, 2015)
Vården ska ges efter behov och vara jämlik. Jämlik vård innebär att bemötande, vård och behandling ska erbjudas på lika villkor till alla oavsett bland annat personliga egenskaper, bostadsort, ålder, kön, funktionsnedsättning, utbildning, social ställning, etnisk eller religiös tillhörighet, sexuell läggning, könsidentitet eller könsuttryck. Med denna bakgrund initierades Lärandeprojektet – Vård på lika villkor genom en överenskommelse mellan Sveriges Kommuner och Landsting och regeringen. De medverkande verksamheterna i projektet finns i bostadsområden med en större risk för ohälsa och i områden med en högre andel personer i utanförskap. En av slutsatserna från projektet är hur viktigt det är med kontinuerliga värdegrundsdiskussioner och tid för reflektion tillsammans i verksamheterna, för att kunna utveckla arbetssätt och metoder för en mer jämlik vård.