Mellan risk och njutning: Genus, sexualitet och alkoholkultur vid början av 2000-talet - Bogren, Alexandra (Socialmedicinsk tidskrift, 2015)
De senaste 20-30 åren kännetecknas av samhällsomvandlingar som framväxten av ett konsumtionssamhälle, den tredje vågens feminism och ett hälsopolitiskt intresse för riskgrupper. Här diskuteras några av dessa i relation till svensk alkoholkultur, med särskilt fokus på forskning om ungdomar, genus och sexualitet. Sammanfattningsvis visar forskningen att normer och meningsskapande kring alkohol varierar bland olika grupper kvinnor och män (t.ex. utifrån ålder och sexualitet). Samtidigt existerar föreställningen att det är mer problematiskt för kvinnor att dricka sida vid sida med föreställningen att kvinnor idag ”dricker som män” och föreställningen om alkoholkonsumtion som ett kvinnligt frigörelse- och valfrihetsprojekt. Även maskulinitetsskapande tycks äga rum i spänningsfältet mellan ett ”grabbigt” ideal där alkohol associeras med ”tuffhet” och ideal som betonar faderskap, kreativitet och svaghet.