Digitala spel en möjlighet till rehabilitering och social samvaro i särskilda boenden - Borg, Christel (Socialmedicinsk tidskrift, 2010)
I föreliggande studie undersöktes förutsättningarna för och möjligheterna med att använda digitala spel som social samvaro för äldre med företrädesvis en demenssjukdom. Data samlades in via intervjuer, frågeformulär och deltagande observationer. Resultatet visade att personalen var ovan vid teknik i största allmänhet, men var ändå positiva till att pröva om dator/tv spel skulle kunna passa som social aktivitet för deras vårdtagare. Dator/tv spel fungerade väl att använda ibland äldre med en demenssjukdom, men det krävs ett engagemang och intresse från personalens sida. Dator/tv spel fungerade således som en aktivitet som social samvaro och ett tillfälle att umgås tillsammans . Det krävs mer forskning för att få svar på om tv spel också kan användas som rehabilitering. The aim of the study was to describe the opportunities for using video games in daily intercourses among elderly with dementia. Data were collected by interviews, a questionnaire and participated observation. The results were shown that the staffs were unknown with technology in general, but they were positive to test video games among the persons receiving care. It was shown that video games were suited among elderly with dementia, but it required help from the staffs. Thus, video gaming was an excellently opportunity for being together. However, the question if video games are suitable also for rehabilitation is still remaining.