Kan jag få ett läkarintyg? - Erfarenheter av telefonrådgivning i primärvården - Müssener, Ulrika; Linderoth, Catarina (Socialmedicinsk tidskrift, 2010)
En stor andel av telefonsamtalen till primärvårdens telefonrådgivning avser andra problem än sjukdom, skada eller medicinska frågor. Sammanlagt deltog 35 sjuksköterskor som arbetar med telefonrådgivning i fokusgruppintervjuer. De hade tidigare deltagit i en två dagars utbildning i försäkringsmedicin. Resultaten visar att sjuksköterskorna ansåg att de efter utbildningen ökat sin kunskap om sjukförsäkringen, att de lättare kunde ställa frågor om alternativ till att besöka läkaren och stödja patienten i att fatta beslut om t.ex. egenvård. Nurses’ knowledge on matters other than medical issues is limited although a growing number of the calls in the telephone services in primary health care deal with the need for a sickness certificate due to other problem than sickness/disease or injury. A two days course in insurance medicine was given to nurses with experiences of telephone advisory services. Data from focus-group interviews including 35 nurses were analysed. Outcomes of the practices of the course highlighted the value of this new knowledge to help nurses to: better understand the sickness insurance system, encounter their patients in a supportive way, getting their patients to be accountable for their own situation, and to improve the collaboration with colleagues.