Islands kamp mot tobakens skador - Magnússon, Sveinn (Socialmedicinsk tidskrift, 2016)
Islands kamp mot tobakens skador presenteras i form av en historisk tillbakablick och beskrivning av dagens läge. De första tobakslagarna antogs 1969 och lagen har sedan successivt skärpts. 1984 togs ett stort kliv när en ny tobakslag antogs och krav om varningslappar väckte internationell uppmärksamhet men samtidigt kraftiga protester från tobaksindustrin. Varningarnas utformning i text och bild var unika i världen, och den störste producenten lämnade den isländska marknaden. Utöver lagstiftning har tobaksbekämpning på Island skett i form av prishöjningar, annonsförbud, kraftigt informationsarbete i skolor, insatser från frivilliga m.m. Tobak får sedan 2001 inte vara synligt för kunden i affärer. Enligt ett projekt av European Network for Smoking Prevention (ENSP), så rankas Islands insatser av effektiva tobaksbekämpande åtgärder högst bland 25 EU/EFTA länder. I november 2004 hade andelen dagliga rökare i åldrarna 15 – 89 år sjunkit till 19,8%, som är det lägsta som har mätts.