Varför skadas barn som de gör? - Janson, Staffan (Socialmedicinsk tidskrift, 2016)
Denna artikel handlar om varför riskerna för barn att skadas av olyckor är större än för vuxna. I korthet handlar detta om att: • Barns fysik och motorik är under ständig utveckling • Vuxna ofta misstar sig på barns utvecklingsnivå • Barnets kropp är känsligare för skador än den vuxnes • Det mesta i omgivningen är konstruerat för vuxna • Barn har liten kontroll över sin omgivande miljö • Barns åsikter sällan tas tillvara i planering