Fosterbarn som unga vuxna – en översikt av resultat från några nationella registerstudier - Vinnerljung, Bo (Socialmedicinsk tidskrift, 2014)
I artikeln sammanfattas resultat från flera svenska nationella registerstudier om fosterbarn samt diskuteras vilka implikationer dessa resultat har för socialtjänsten, psykiatrin m fl. Jämfört med jämnåriga som inte fått socialtjänstinsatser har fosterbarn höga överrisker för • att vårdas på sjukhus för suicidförsök eller med psykiatrisk diagnos under i unga vuxna år eller under tonåren • att gå ut i vuxenlivet som lågutbildade • att minst en förälder har dött innan barnet blivit myndig • att själva bli föräldrar i tonåren