Barnets offentliga biträde i LVU-mål – Den praktiska handläggningen utifrån de juridiska förutsättningarna. - Feuk, Lena (Socialmedicinsk tidskrift, 2014)
Samhället har en skyldighet att bereda barn och unga trygghet i de fall då deras vårdnadshavare inte kan tillgodose de utsatta barnens behov samt då barnen själva utsätter sig för allvarlig fara. I egenskap av advokat utses jag ibland att såsom offentligt biträde tillvarata barnens bästa och vara deras rådgivare i mål om vård enligt Lagen (199 0:52) med särskilda bestämmelser om vård av unga (LVU). De barn som jag företräder befinner sig redan i en mycket utsatt situation och har ofta varit med om allvarliga, traumatiska händelser i hemmet. Deras förtroende för vuxenvärlden är ofta rubbat då jag träffar dem vid första tillfället. Barnen har också svårt att få komma till tals och göra sig hörda. Det blir då min uppgift att se bakom de murar - bestående av lojalitet med föräldrarna, attityd, försvar, osäkerhet, otrygghet och rädsla - som många barn bygger upp runt omkring sig för att jag ska kunna komma barnet nära och förstå dess situation. Kvaliteten på kontakten mellan barnet och mig är viktig för att jag skall kunna medverka till att utredningen blir fullständig och för att jag på bästa sätt skall kunna företräda barnet i rätten och lyfta fram det som är viktigt för barnets framtida mående. På grundval av vad som framkommer skall rätten sedan fatta ett beslut som kommer att ha avgörande inverkan på barnets fortsatta liv och framtid. Arbetet som barnets biträde medför såväl svårigheter som glädjeämnen och jag kommer nedan att, mot bakgrund av den lagstiftning som är gällande, försöka beskriva hur mitt arbete kan te sig i praktiken.