Tobaksprevention och invandrargrupper (TTI) - Haglind, Per (Socialmedicinsk tidskrift, 2014)
Projektet tog utgångspunkt i det förhållandet att tobaksrökning i Sverige är mera utbrett bland grupper av utrikesfödda jämfört med svenskfödda. Dessutom i att folkhälsoinsatser måste fokusera på förhållanden som minskar återstående livslängd, är ojämnt fördelade mellan olika grupper samt är möjliga att förebygga. Projektet vände sig till två språk- och kulturområden, nämligen det arabiska språk- och kulturområdet respektive det serbiska, bosniska och kroatiska språk- och kulturområdet. Dessa utgjorde de två största icke-nordiska språkområdena i Göteborg. Projektet arbetade inom sex metodområden, samarbetade med 47 invandrarföreningar och deltog i 130 möten med representanter för och medlemmar i dessa föreningar. Genom mångfalden insatser, möten och diskussioner förändrade projektet målgruppernas kunskaper och erfarenheter, vilket långsiktigt medverkar till ett minskat tobaksbruk. Betydelsen av att skapa partnerskap är en av projektets viktigaste erfarenheter. Såväl projektet som invandrarföreningen tog på sig ett partnerskap och först när ett sådant förhållande var etablerat med en känsla av dubbelsidighet i arbetet och med fördelar för båda parter kunde projektinsatser genomföras med framgång.