Abortmönster och könskvot vid födseln på landsbygden i Yunnan, Kina - Löfstedt, Petra; Shusheng, Luo; Johansson, Annika (Socialmedicinsk tidskrift, 2014)
En mycket skev könskvot vid födseln är en av de mer dramatiska tecken på son-preferens och diskriminering mot flickor. Kina är det land i världen som har det största underskottet på flickor. Traditionellt har den starka preferensen för pojkar förklarats med behov av arbetskraft, stöd för åldrande föräldrar och att bara pojkar kan föra familjen vidare. Man har också trott att son-preferensen skulle försvagas i takt med modernisering. Tvärtemot detta antagande har det visat sig att problemet ökat med modernisering och sjunkande födelsetal. Syftet med denna studie var att undersöka hur son-preferens påverkat kvinnors reproduktiva beslut, så som i abortmönster och rapporterad könskvot vid födseln mot bakgrund av olika familjeplanneringskampanjer i Kina. Vi har kunnat visa att en stark son-preferens tycks ha styrt kvinnors reproduktive beslut under hela perioden, men medlen att nå sina mål har ändrats som svar på politiska, demografiska och teknologiska förutsättningar.