Dilemmat med samtidig över- och underanvändning av mediciner för febersjuka barn - Källander, Karin (Socialmedicinsk tidskrift, 2014)
Efter att barnadödligheten i Afrika söder om Sahara sjunkit under de senaste tio åren har dödligheten återigen börjat öka på vissa platser. Malaria och lunginflammation är två av de största dödsorsakerna. Ökningen beror delvis på att överanvändning av mediciner har lett till att malariaparasiter och bakterier utvecklat resistens mot de billiga och tidigare även effektiva mediciner som används för att bota dessa vanliga infektioner. Paradoxalt dör många samtidigt av brist på tillgång till den behandling de behöver. Denna artikel ämnar belysa denna dubbelproblematik med samtidig över- och underanvändning av mediciner mot dödliga barnsjukdomar och diskutera hur hembaserad behandling kan öka tillgängligheten till mediciner utan att bidra till ytterligare resistensutveckling.