Sociala konsekvenser av den kemiska krigföringen i Vietnam – en fråga för folkhälsovetenskapen - Johansson, Annika; Lindskog, Eva (Socialmedicinsk tidskrift, 2014)
Under Vietnamkriget spreds c:a 80 miljoner liter växtgifter över landet, bl.a. Agent Orange som innehöll stora mängder av det giftiga ämnet dioxin. Dioxin har visat sig kunna framkalla cancer, typ 2 diabetes, hudsjukdomar och neurologiska störningar, för vilka amerikanska vietnamveteraner har kompenserats ekonomiskt. I Vietnam anses att många hundra tusen människor skadats av Agent Orange utan att kompensation har utgått. Effekterna av besprutningen för befolkningens hälsa har aldrig klarlagts veteskapligt. I Vietnam är fruktan stor för genetiska skador hos barn till exponerade föräldrar och även hos följande generationer.