Väntetider i Vården - en utmaning - Hanning, Marianne; Edhag, Olof (Socialmedicinsk tidskrift, 2014)
Väntetider till vård och behandling har varit ett bekymmer inom hälso- och sjukvården under flera decennier. Information om hur länge patienterna faktiskt väntar och vad de väntar på har dock bara funnits sedan starten av den nationella väntetidsdatabasen år 2000. Arbetet med att utveckla denna databas gick under namnet ”Väntetider i Vården”. Det var ett Dagmarfinansierat projekt som byggde på årliga överenskommelser mellan staten och landstingen. Idag är databasen som är webbaserad i reguljär drift och de data som samlas in ingår bl a i de öppna jämförelser av hälso och sjukvården som för första gången publicerades sommaren 2004. Denna artikel är en sammanfattning och reflektion av projektet Väntetider i Vården.