Väntetider till primärvård - Edström, Birgitta (Socialmedicinsk tidskrift, 2014)
Den första kontakten som tas med vården är ofta riktad till en vårdcentral eller en husläkare. Enligt den besöksgaranti som finns sedan 1996 skall det vara möjligt att få kontakt per telefon eller annat sätt samma dag och on det bedöms att patienten behöver träffa en läkare ska ett sådant besök kunna ges inom sju dagar. För att följa upp tillgängligheten till allmänläkare görs numera regelbundna mätningar två gånger per år till samtliga vårdcentraler och husläkarmottagningar i landet. I denna artikel redovisas hur mätningarna görs och vad det är som följs upp. Av resultaten framgår bl.a. att mellan 15 och 20 procent väntat mer än sju dagar på det första läkarbesöket.