Tänder som klassmärke - de Palma, Patricia (Socialmedicinsk tidskrift, 2008)
Hemlösheten är fattigdomens ansikte. Det syns påtagligt att människor är fattiga när de visar sig som hemlösa på gator och torg, tigger och sover i tunnelbanan eller när de ler. Hemlösheten är som fenomen komplex med många samverkande och sammanvävda orsaker och konsekvenser på både en övergripande samhällsnivå och ett mer individuellt plan. Varje stad och varje större ort i Sverige har ett större eller mindre antal hemlösa personer vilka helt saknar egna möjligheter att skaffa sig ett ordnat boende. Totalt i Sverige har vi omkring 17 800 hemlösa. I Stockholm finns det cirka 3 9 00 hemlösa varav några hundra är uteliggare och en fjärdedel är kvinnor. Tandhälsan i Sverige har förbättrats under senare årtionden, dock inte i alla samhällsgrupper. Målet för tandvården, enligt tandvårdslagen, är en god hälsa och en tandvård på lika villkor för hela befolkningen. Den lagen följs inte alltid då tandvård för de hemlösa ska lösas.