Omöjligt och nödvändigt - Kvinnors livsfrågor och psykiska välbefinnande i samband med abort - Liljas Stålhandske, Maria (Socialmedicinsk tidskrift, 2008)
En tidig abort är ett okomplicerat medicinskt ingrepp, och ungefär var fjärde graviditet i Sverige avslutas med en abort. Samtidigt kan en ung, sekulariserad kvinna beskriva abortbeslutet som bortanför vad man ”egentligen kan kräva av en människa”. Vad gör kvinnor för att hantera en sådan upplevelse? Artikeln presenterar material från en empirisk religionspsykologisk pilotstudie från Centrum för studier av religion och samhälle vid Uppsala universitet, med syfte att undersöka meningsbärande upplevelser och handlingar i relation till tidig abort. Studien syfte är inte att ifrågasätta den svenska abortlagstiftningen, utan att utreda vilka uttryck människor hittar för existentiella upplevelser i en sekulariserad kontext. Kvinnocentrerade respektive fostercentrerade föreställningar och handlingar presenteras från pilotstudiens material. Artikeln behandlar också pilotstudiens resultat i relation till den svenska kyrkogeografin, och diskuterar hur olika livsåskådningsmässiga regioner kan påverka en kvinnas upplevelse av att göra en abort. Early induced abortion is an incomplicated medical operation, and about every fourth pregnancy in Sweden is ended through abortion. At the same time a young, secularized woman can describe the decision to abort as beyond what ”really can be demanded of a human being”. What does women do to handle such an experience? The article presents material from an empirical pilot study within the psychology of religion, with the purpose of exploring experiences and acts that are significant for aborting women. The purpose of the study is not to question the Swedish abortion legislation, but to investigate how individuals deal with existential experiences within a secularized context. Womenfocused respectively fetusfocused conceptions and acts are presented from the material of the pilot study. The article also deals with the study’s results in relation to the Swedish churchly geography, and discusses how different religious regions can affect a woman’s experience of going through abortion. Keywords: Mental illness, sick leaves, ADHD, therapeutic state, mental institutions, public labeling, deviant behavior, social politics, Mental health in Sweden.