Följsamhet som styrningsideal hos Försäkringskassan - ett hot mot rättssäkerheten? - Jacobsson, Kerstin; Seing, Ida; Hollertz, Katarina (Socialmedicinsk tidskrift, 2019)
Baserad på en etnografisk studie av styrningen av handläggarna inom sjukförsäkringen reser denna artikel ett antal kritiska frågor om konsekvenserna av den informella styrningen inom Försäkringskassan. Trots självbilden av en formell organisation som fattar ”korrekta” beslut i försäkringsärenden visar studien att den informella styrningen – genom sociala normer, grupptryck och legitimerande organisationsberättelser – är påtaglig i det dagliga arbetet och riskerar leda organisationen i en annan riktning är den parlamentariskt beslutade. Artikeln påtalar att följsamhetsnormen och duktighetskulturen inom myndigheten riskerar hota – och inte stärka – rättssäkerheten.