Från minoritetsstress till selektion: - Om olika perspektiv på sjukfrånvarons ojämlika fördelning mellan kvinnor och män - Hensing, Gunnel (Socialmedicinsk tidskrift, 2019)
En jämlik hälsa är ett folkhälsopolitiskt mål i Sverige. Sedan mitten av 1980-talet då kvinnor på allvar tog steget ut i den betalda arbetsmarknaden har kvinnor haft högre sjukfrånvaro än män. Den könsuppdelade arbetsmarknaden har föreslagits som en orsak till skillnaderna. Med utgångspunkt i Rosabeth Moss Kanters teori om samband mellan att vara i minoritet inom ett yrke fann flera studier ett samband mellan minoritetssituationen och sjukfrånvaro. Senare fann man en hälsoselektion av kvinnor med låg sjukfrånvaro till extremt mansdominerade yrken. Genusbaserad selektion innebär också att kvinnor oftare än män väljer yrken som utmärks av arbetsmiljö som ökar risken för psykiska problem och stressrelaterade tillstånd. Minskad könssegregering på arbetsmarknaden skulle kunna bidra till minskade könsskillnader. Än viktigare vore att ändra den organisatoriska och psykosociala arbetsmiljön i kvinnodominerade yrken för att undvika att kvinnor och män som arbetar i dessa områden drabbas av arbetsrelaterad ohälsa och sjukfrånvaro.