AFP-screening : En prospektiv studie av gravida kvinnors upplevande och barnmorskors attityder - Sandén, Marie-Louise (Socialmedicinsk tidskrift, 1997)
Denna avhandling som publicerades 1988 studerar hur en vårdsituation förändras vid införandet av ny teknologi och analyserar kommunikationsprocessen i mötet mellan barnmorskor och gravida kvinnor utifrån den kunskap de har om och de attityder de har till serum-AFP screening. Analyser av resultaten visar på betydelsen av en hög kunskapsnivå hos berörd personal liksom att träna konfliktsituationer som kan uppstå p g a personalens avvikande inställning till en verksamhet liksom att förbättra personalens möjligheter att urskilja biotekniska och bioetiska beslutssituationer