Genusskillnader i sjukskrivning i Östergötland under en period av stark ökning i sjukfrånvaro - Alexanderson, Kristina (Socialmedicinsk tidskrift, 1997)
Sjukfrånvaro kan ses som ett mått på sociala konsekvenser av ohälsa. Kvinnor har i de flesta diagnosgrupper högre sjukfrånvaro än män. I artikeln beskrivs hur genusskillnader i sjukfrånvaro i Östergötland varierar med yrke, numerär könsintegration i yrken, ålder, graviditet och föräldraskap. Vidare diskuteras variabler, på olika strukturella nivåer, som bör tagas hänsyn till i epidemiologiska studier av genusskillnader i sjukfrånvaro