Magisteruppsats om trafiksäkerhet under ambulanstransporter - Schylström, Maja (Socialmedicinsk tidskrift, 2012)
Maja Schylström har genomfört medföljande observationer och intervjuer av ambulansförare vid Ambulanssjukvården Skaraborgs Sjukhus, för att identifiera möjliga trafiksäkerhetsrisker. En uppgiftsanalys har även gjorts för att kartlägga de uppgifter föraren ska utföra under färd. Kommunikationsproblem, kognitiv belastning och trötthet var några faktorer som föraren får hantera vid utryckning i höga hastigheter. Kognitionsvetenskapliga masterprogrammet vid Linköpings Universitet. Arbetet har utförts på Statens väg- och transportforskningsinstitut under handledning av forskare Christina Stave och forskninschef Jan Andersson för enheten Samspel människa, fordon, transportsystem).