Samverkan i rehabiliteringsprocessen - som lösning av rundgångsproblemet? - Jakobsson, Björn; Olsson, Inger; Bergroth, Maria; Bergroth, Alf (Socialmedicinsk tidskrift, 1997)
Samverkan har blivit ett honnörsord när det gäller rehabilitering och rehabiliteringsprocessen. Visserligen har det funnits strävan efter samverkan tidigare, men intresset har intensifierats den senaste tiden, bl a har samverkan behandlats i en utredning Egon Jönsson (1), och vi har fått ett riksdagsbeslut om inriktning av samverkansformer inom rehabiliteringsområdet med utgångspunkt från prop 1996/ 97:63. Behovet av samverkan kan ses utifrån den väl dokumenterade rundgångsproblematiken, beskriven som ett fenomen där individen slussas från den ena myndigheten till den andra, utan att dennes problem blir lösta på ett avgörande sätt (1,2). Centrum för socialförsäkringsforskning vid Mitthögskolan har fått i uppdrag att utvärdera Betaprojektet, ett rehabiliteringsprojekt i Kungsbacka kommun. I utvärderingen har använts en kombinerad process- och måluppfyllelseanalysmodell. Det innebär att vi har studerat effekter av projektets åtgärder och dessutom processen, d v s vad som hänt under projektets genomförande (6,7,8). Utvärderingen av Betaprojektet skall ses som underlag för den avslutande diskussionen kring vilka effekter som ett nära samarbete mellan myndigheter kan medföra. En närmare samverkan kan vara ett sätt att förbättra situationen för brukaren, men samverkan kan sannolikt medföra nya problem, samverkansformerna kan exempelvis medföra att samhällets kontroll över medborgarna ökar.