Flyttningsstudierna i Sundsvall 1980-1996: En unik källa för att belysa de drastiska förändringarna i svensk äldrevård - Thorslund, Mats (Socialmedicinsk tidskrift, 1997)
Genom att studera flyttningar och beskriva de personer som "rört sig i vårdkedjan" kan man på olika sätt få en uppfattning av hur den tidigare vården fungerat. Erfarenheter som kan ligga till grund för diskussioner rörande den fortsatta planeringen och utformningen av vården och även utgöra ett underlag för värderingar av olika delar av vårdsystemet. I artikeln redovisas de flyttningsstudier som med i stort sett identiska metoder bedrivits i Sundsvall sedan 1980. I vidare perspektiv kan denna unika serie av studier som beskriver utvecklingen i en genomsnittlig svensk kommun också ge en bild av utvecklingen i Sverige sedan 1980, dvs under den tid då svensk äldrevård genomgått en mycket dramatisk utveckling.