Bröstuppfödning efter tidig hemgång från BB - Janson, Staffan; Rydberg, Britta (Socialmedicinsk tidskrift, 1997)
Under 1980-talet introducerades tidig hemgång från BB på huvudsakligen vårdideologiska grunder, då man ansåg att långa sjukhusvistelser inverkade menligt på föräldra-barn-relation och amning. Under 1990-talet har tidig hemgång införts på bred front i landet, då det även sparat stora summor pengar åt landstingen. Studier utförda i Värmland före och efter införandet av tidig hemgång visar, att det skett en påtaglig ökning av amningsfrekvensen mellan 1990 och 1993 oberoende av vistelsetid på BB. Barn som vistats 4-7 dagar på BB 1993 har dock den högsta amningsfrekvensen vid 6 månaders ålder. Studien visar också en mycket hög amnings frekvens, 53%, vid 6 månaders ålder, för barn som initialt vistats på neonatalavdelning.