Från projekt till rikscentrum - Kuratorer i samverkan kring stöd för misshandlade och våldtagna kvinnor - Claesson, Ingrid (Socialmedicinsk tidskrift, 1996)
Enligt beräkningar misshandlas varje år fler än 100.000 kvinnor i Sverige av män som de har eller haft en nära relation till, som de en gång älskat och litat på och som de kanske har barn tillsammans med. Ungefär 10% anmäler sina män, ett beslut som ofta är mycket svårt att fatta för den enskilda kvinnan och som fordrar allt upptänkligt stöd från såväl hälso- och sjukvården som socialtjänsten och rättsväsendet.