Incest - gruppterapi för kvinnor - Lundqvist, Gunilla; Ekström, Ingrid (Socialmedicinsk tidskrift, 1996)
Incest drabbar vuxna kvinnor på många olika sätt. Vanligt är sexuella problem liksom svag könsidentitet. Kroppsliga besvär, relationssvårigheter och suicidförsök beskrivs ofta. En behandling som kommit att prövas är gruppterapi, där alla har samma upplevelser att berätta om vilket ger närhet och identifikation. Gruppdeltagarna känner igen sig och får nya infallsvinklar på traumat. 1993 startade en psykiatrisk öppenvårdsmottagning i Lund den första terapigruppen för incestdrabbade kvinnor. I denna artikel redovisas gruppledarnas erfarenheter och upplevelser liksom planen för en kommande utvärdering av behandlingen.