Rehabilitering och sekundärprevention vid kranskärlssjukdom : Praktisk tillämpning och preliminära erfarenheter av en "beteendefokuserad" modell - Lisspers, Jan; Öhman, Arne; Nygren, Åke (Socialmedicinsk tidskrift, 1996)
Praktiska aspekter av en "beteendefokuserad" interventionsmodell för rehabilitering och sekundärprevention vid kranskärlssjukdom redovisas. Vid Hälsolnvest Föllinge tillämpas modellen sedan 1991 i ett internatbaserat program som består av fyra veckor inledande internatsvistelse och därefter ett 11 månaders strukturerat vidmakthållandeprogram. Programmet är inriktat mot en multifaktoriell livsstilsförändring. Det är till karaktären en kombination av individuella och gruppbaserade pedagogiska aktiviteter, med stark be· toning av personens eget ansvar och egen aktivitet, samt av insatser för vidmakthållande och "återfallsprevention". I det tvärvetenskapliga personalteamet har sjuksköterskor en central sammanhållande funktion för varje individ. Vissa erfarenheter och preliminära resultat redovisas, vilka tyder på att goda resultat uppnås speciellt när det gäller vidmakthållandet av uppnådda livsstils· förändringar.