New challenges for public health - Kickbush, llona (Socialmedicinsk tidskrift, 1996)
Folkhälsopolitik och planering måste ta hänsyn till förändringar i samhället och de roller som olika aktörer har i samhällslivet. Man kan tala om tre "industrier" i samhället som påverkar folkhälsan: Hälso- och sjukvårdsindustrin, lnformationsindustrin och Livsstilsindustrin. Dessa måste användas som partners i folkhälsoarbetet. Hälso- och sjukvården betraktas ofta separata från folkhälsoarbetet och som konkurrent vad gäller resurser och budget. Hälso- och sjukvården och andra sektorer, andra "industrier" måste integreras i det samlade folkhälsoarbetet. Sju områden nämns där fokus måste skiftas för framgångsrikt folkhälsoarbete. Artikeln är en bearbetning av ett föredrag hållet vid Nordiska folkhälsoveckan i Göteborg 1995.