Är hälsoläget på den östra sidan av Öresund bättre än på den västra? - Hanson, Bertil S; Rasmussen, Niels Kristian (Socialmedicinsk tidskrift, 1996)
Det finns stora skillnader i sjuklighet och dödlighet mellan olika länder. Nationella gränser kan dock vara ett problem ur epidemiologisk synpunkt eftersom de kan dölja variationerna inom regioner. Denna artikel jämför medellivslängd, dödlighet (hjärtinfarkt, lungcancer, trafikolyckor) och tobaks- och alkoholvanor i Öresundsregionen. Artikeln baseras på en rapport om hälsoläget på de båda sidorna av Öresund som presenterades 1995. Det finns stora skillnader i medellivslängd mellan olika områden i Öresundsregionen. För hjärtinfarkt men särskilt för lungcancer är skillnaderna i dödlighet stora både mellan Danmark och Sverige och mellan olika områden på ömse sidor om Öresund. Ett likartat mönster ses för såväl rökning som alkohol. Resultaten av denna artikel är ett exempel på ett samarbete mellan kommuner, amter och landsting på Själland och i Skåne