Levnadsmiljö, livskvalitet och hälsa: - ett helhetsperspektiv på människans villkor i en föränderlig värld - Heyden, Guy (Socialmedicinsk tidskrift, 1996)
Denna artikel är ursprungligen skriven till konferensen "Kvalitet i kommuner och landsting i Göteborg 18-19 oktober 1995. Artikeln belyser det tvärsektoriella i hela folkhälso- och miljöarbetet och analyserar bl a skillnaden mellan kunskap om vad som är skadligt för miljö och hälsa och enskilda människors och samhällets beteenden i dessa frågor. Artikeln exemplifierar erfarenheter och problemställningar från Kosterprojektet, vilket utgörs av en långsiktig kartläggning och processpåverkan när det gäller levnadsmiljöns betydelse för människors hälsa i vid mening i en glesbygd.