Tobak utgör ett dödligt hot för människa och miljö i u-länderna - Wramner, Bengt (Socialmedicinsk tidskrift, 1996)
Artikeln beskriver tobaksodlingens utbredning i olika länder, främst den icke-industrialiserade delen av världen. Här medför tobaksodlingen stor skogsskövling genom röjning av skogsmark till tobaksodling och fr a genom den stora vedåtgången till torkning av tobaksblad. Tobaksplantan kräver kraftig markgödning och stora mängder bekämpningsmedel med förgiftning av dricksvattentäkter som följd